Не бива сляпо да се следват популярните съвети за правилно хранене. Важно е да се вслушвате в препоръките на лекарите и да намерите индивидуален, балансиран подход, като избягвате радикални диети.

Днес има много съвети за това как да се храним здравословно. Не всички от тези препоръки обаче са полезни на практика. Нещо повече, някои от тях дори могат да бъдат вредни за здравето. Медицинските експерти развенчават пет популярни хранителни навици, които всъщност не са полезни.

Първо,

прекомерната консумация на овесена каша

за закуска, защото може да повлияе отрицателно на усвояването на калция от организма. Това се дължи на високото съдържание на фитинова киселина в херкулесовата каша, която блокира усвояването на този важен минерал. Експертите препоръчват да се използват по-балансирани закуски с белтъчини, мазнини и зеленчуци вместо еднообразни въглехидратни ястия.

Втората често срещана грешка е

прекомерната консумация на вода.

Специалисти твърдят, че препоръката да се пият по 2-3 литра вода на ден е неразумна норма. Действителният прием на течности за всеки човек е индивидуален и зависи от много фактори, като тегло, температура на въздуха и др. Пиенето на твърде много вода може да влоши функцията на бъбреците и да доведе до ниска плътност на урината.

Замяната на захарта с изкуствени подсладители

е също толкова сериозен проблем. Оказва се, че редовната консумация на заместители не само не помага да се справим с наднорменото тегло, но и може да окаже отрицателно въздействие върху черния дроб, като предизвика главоболие, гадене и дори токсичен хепатит. По-безопасно е да се използват естествени нискокалорични подсладители като стевия.

Друга често срещана заблуда е

убеждението, че диетите помагат за бързо отслабване.

Специалисти отбелязват, че рязкото и силно ограничаване на храненето по правило води само до временен ефект, последван от неизбежен срив и връщане към предишното тегло. Загубата на тегло трябва да става постепенно и плавно, без дискомфорт и депресивно настроение.

И накрая,

пристрастеността само към плодовете

може да бъде вредно за здравето. На първо място, те съдържат голямо количество бързоусвоима фруктоза, която в излишък има отрицателно въздействие върху функцията на черния дроб. На второ място, прекомерната консумация на плодове може да провокира развитието на мастна чернодробна болест, особено при хора от рисковите групи: диабетици, хора със затлъстяване и хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара