Младата актриса и модел Кристина Верославова се радва на успешна кариера както в България, така и в чужбина. Още от ранна възраст модните ѝ ангажименти я отвеждат в САЩ, където завършва актьорско майсторство в школата на Лий Страсбърг. Следват обучения при Ивана Чубик (отговорна за успеха на звезди като Холи Бери) и актьора Грегори Берг. Театралният ѝ път започва в Лос Анджелис с участия в постановки като „Полша“, „Майката на Икар“ и „Хълмове като бели слонове“. Спечелва си главната роля в представленията „Трамвай  желание“ на Тенеси Уилямс (Бланш) и „Три сестри“ на Чехов (Мария).

През юли организира за втори път у нас уъркшоп на най-известния институт по актьорско майсторство „Лий Страсбърг“, който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк. Събитието ще се проведе в София между 15 и 28 юли, а участниците ще могат да работят лично със самия Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий Страсбърг и директор на института в Лос Анджелис, който ще води присъствени класове за първи път на територията на Балканския полуостров.

Курсът ще даде уникалния шанс на всеки, който има интерес към актьорското майсторство, да се докосне до „Метода“ – техниката, предпочитана от едни от най-легендарните актьори на Холивуд. Организатори на уъркшопа са Кристина Верославова, позната от сериалите „Татковци“ и „Вина’’, и продуцентът Николай Мутафчиев.

Лий Страсбърг, известен още като гуруто на актьорското майсторство и бащата на „Метода“, дава на света едни от най-знаменитите актьори на всички времена. Сред най-известните ученици на „Метода“ на Страсбърг са Ал Пачино, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и много други.

За втори път организираш у нас уъркшоп на най-известния институт по актьорско майсторство – „Лий Страсбърг“. Самата ти си минала през актьорската школа в Лос Анджелис. Какво ти даде това обучение и как се роди идеята за такъв курс у нас?

В школата разбрах много повече за себе си и за пътя, по който бих искала да вървя. Това не е само актьорска школа, а място, в което намираш себе си. Изпитание, от което обаче не можеш да изгубиш нищо, освен ако те е страх да разбереш какво представляваш. В този смисъл, да се случи такъв курс у нас е съвсем естествен процес на споделяне, това би трябвало да е смисълът на всичко. За мен е лишено от комерсиално измерение, само смисъл е.

Разкажи ни защо Методът“ на най-известния театрален педагог в САЩ, учител на редица звезди като Мерилин Монро, Ал Пачино, Робърт Де Ниро, е толкова важен за актьорите? Какво го отличава от другите?

Просто работи. Ако имаш смелостта да погледнеш вътре в себе си.

Какво е усещането да си в една стая, на една маса със звезди като Леонардо ди Каприо, Ал Пачино?

Важното е да не си под масата. Всичко останало е въпрос на нормална комуникация между хора, които се занимават с една обичана от тях професия. Можем да го наречем и призвание, не знам.

Работила си какво ли не, за да преследваш мечтите си. Има ли компромис, който не би направила?

Вярно е, разхождала съм кучета, била съм сервитьорка и детегледачка. И още какво ли не. Мечтите са съвсем друга работа, тя, впрочем, е единствено важната. Още работя по нея.

Относно компромисите… не бих направила единствено със себе си. Което доста стеснява възможностите.

Кое считаш за свой най-голям успех?

Да се науча да обичам без да искам нищо отсреща.

От 15-годишна работиш и като модел. Покрай това си живяла на много места по света – САЩ, Англия ( където си учила бизнес ), Италия, Испания, Китай, Корея, Турция, Бразилия. Но се върна в България. Защо?

Заради семейството ми. Многото места не са ми дали заместител на хората, които обичам. А човек живее с хора, не с дестинации.

Каква е цената, която плаща една жена, за да е толкова успешен модел? И кои са уроците, които ти даде тази кариера и които ти помагат сега в актьорската работа, а и в живота?

Не се възприемам точно като модел, независимо от кариерата, която споменавате. В България тази професия се възприема доста странно, няма да се спирам на това, но то е до голяма степен случайност в моя случай. Ако има цена, която съм платила, то са предразсъдъците, опитите на някои хора да те преценяват по външността, а не по това, което представляваш наистина. Малко е дразнещо, да не кажа глупаво. А генерално моделството няма нищо общо с актьорската работа.

Занимаваш се и с много социални и граждански каузи. Една от тях е фондация „Среда“, чиято цел е да повиши критичното мислене и да стимулира гражданска позиция по важни теми. Коя е темата, за която смяташ, че е нужно днес да има най-силно критично мислене?

„Среда“ е прекрасна идея на Камен Банковски, която заедно превърнахме в реалност с надеждата, че гражданската позиция и въобще дебатът по обществено значими теми повишават общата ни чувствителност по важни теми за обществото. Дали е така само времето ще покаже, но това е крачка в правилната посока. Моята лично избрана тема не е толкова важна, важно е да се научим да говорим помежду си и евентуално да стигаме до общи решения с полза за всички ни.

Какво не знаем за теб, как би се описала?

Не знам как да се опиша, предполагам трябва да питате близките ми и онези, които ми се дразнят… Вероятно отговорът е някъде по средата.

Любовта е…?

Единственото оправдание за човешкия живот.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара