История и традиции, култура, музика и оживление, цветове, гърмежи и пушек. Фестивалът  „Маври и християни в Елда“ (Moros y Cristianos de Elda) се провежда всяка година в началото на юни в продължение на пет дни, от четвъртък до понеделник.

Смайващата по разточителство фиеста е символ още на приятелство, преданост към вярата, гостоприемство и равенство. Малко се спи през тези дни в град Елда, намиращ се на 40 километра от Аликанте в автономната област Валенсия.

Фестивалът е посветен на историческо събитие, Реконкистата.

Посещението в Елда по време на „Маври и християни“ е като пътуване назад до времето на Кръстоносните походи, когато арабската и християнската култура са се борили за една и съща територия. В днешно време това противопоставяне е представено с напълно празнично съдържание.

Известно е, че през XIX в. в Елда вече e имало фестивал „Маври и християни“, но в съвременния си формат и без прекъсване, той отбелязва своята 80-годишнина. Местните не пестят хвалби по отношение на организацията, те нямат съмнение, че „всяка година е все по-добър, по-богат, по-изумителен и зрелищен“. Покровител на фиестата е Сан Антонио Абад, в чиято чест тя се провежда и пред когото град Елда се прекланя от 1478 г. насам.

Ядрото на фестивала се състои от девет comparsa (тематични сдружения, всяко от които изпълнява определена роля). Например от мавританска страна това са мароканци и мюсюлмани, а от християнска – контрабандисти, пирати, студенти, цигани. Те дефилират под формата на отряди, предвождани от съответните знаменосци и капитани на коне. Сред най-внушителните спектакли са двете „Посолства“. Най-кратко казано, първо маврите завземат замъка, а на другия ден си го връщат християните. Битките са първо диалектически между посланиците на маврите и християните, а след очевидното и очаквано непостигане на съгласие кой да е победител и кой да се предаде, следват и реалните (днес театрално инсценирани) кръвопролития.

 

Зрелищната пищност е навсякъде по улиците

Дори и хората които не участват директно в парадите и спектаклите, най-често избират да се охарактеризират в някой от историческите персонажи.

Сложният артистичен грим понякога отнема часове както за жените, така и за мъжете. По улиците своеобразните палаткови „козметични салони“ са често срещани.

Костюмите се изработват най-вече от местни студиа и ателиета и понякога струват няколко хиляди евро. Вероятно най-отличителни по отношение на други подобни фиести в Испания са обувките, ботушите и сандалите. Излезли са от моден каталог, при това съвсем буквално. Този регион се слави като световен център на обувната индустрия. Както в Елда, така и в други градове около Аликанте се произвеждат някои от най-добрите испански и световни марки обувки.

Високите децибели са задължителна и напълно неизбежна съставка

на „Маври и християни“. Музиката „дъни“  отвсякъде в почти всичките й формати и жанрове – от духова по време на парадите, през диско, рок и концерти на живо с напредването на вечерта.

Плюс пасо добле заедно с мавритански и християнски маршове. Оркестрите свирят и химна на празника „Иделла“, съпровождани от хиляди съвсем буквално опиянени празнуващи, които им припяват. От 1986г. насам кметството и Централният съвет на фиестите организират национален конкурс за фестивална музика с поръчка за музикално произведение, изпълнено от групи от цяла Испания. Благодарение на този конкурс Елда разполага с богата и разнообразна колекция от празнична музика, която е композирана специално за фестивала.

 

Вероятно още по-задължителен елемент е барутът.

Епичните битки се осъществяват предимно със старинното огнестрелно оръжие от XV-XVII век аркебуз. Изстрелите, ревът, ароматът и есенцията на барута които заливат улиците на града, са съвсем истински. Огромни са количествата и продадени през петте дни тапи за уши, почти единствено спасение за предпазване от повсеместния грохот.

Друг стратегически елемент от фестивала са cuartelillos (буквално от испански „военни бараки“, иначе това са щабовете на различните отряди). Те са отворени за всички по всяко време и са идеалното място за „презареждане на батериите“. Тук се организират обеди, вечери и купони до следващата сутрин. В Елда се хвалят, че братството и гостоприемството са най-характерните качества на тяхната фиеста, затова посетителите, включително и чужденците, са добре приети навсякъде.

През петте дни на фиестата празненствата не спират нито денем, нито нощем.  

 

В тях жените играят водеща роля.

От възраждането на фестивала през 1944 г. те участват ефективно и активно във всички провеждани събития, както и в организацията, достигайки до истински протагонизъм като знаменоски. Децата също участват във всички дейности с единственото изключение на историческите битки. Всъщност детският парад е една от най-големите атракции, в която най-малките деца, или „бъдещето на фестивала“, както казват тук, са единствените главни действащи лица, придружени от музикалните групи.

Елда се намира на 30 км от Аликанте, в област Валенсия. От София Ryan Air и Wizz Air извършват директни полети до Аликанте (също до Валенсия, Мадрид, Барселона).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара