Когато в горещите летни дни и вечери сте в София, можете да откриете прохлада и наслада за всички сетива в сенчестата градина на сръбския ресторант „Котилото“ в кв. „Драгалевци“.

Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

И ако свързвате сръбската кухня предимно с месо на скара и каймак, то майстор Даци се е погрижил да ни изненада изключително приятно – със свежи, леки, вкусни и все пак традиционни сръбски и балкански ястия в новото лятно меню на любимия ресторант.

Вече повече от десетилетие ресторант „Котилото“ е любима дестинация на любителите на сръбската кухня – не просто заради вкусните ястия, приготвяни с пресни продукти (много от които идват от Сърбия), но и заради сърцатостта и вдъхновението на двамата собственици – Йонко Георгиев и сърбинът, женен за българка, майстор-готвачът Далибор Маринкович-Даци, които се грижат не само за качеството на храната, но и за безкомпромисното обслужване и гостоприемство. И съвсем резонно печелят все повече приятели и клиенти. В този ред на мисли – не пропускайте да се обадите предварително за резервация.

В лятното меню за 2024 година майстор Даци е сътворил 14 ястия, съчетаващи въображение и автентичност, подходящи и за вегетарианци, и за любителите на месото.

„Сръбската кухня съчетава сезонни продукти с тяхното богатство на вкусове. Те дават свежест и качество на ястията. Главна роля играят подправките – ползваме ориенталски подправки, сол, черен пипер, универсална подправка, която е от сушени зеленчуци, както и червен, и лют пипер. Всяка година правим иновации в ястията, за да представим нов вкус на храната“, каза майстор Даци.

Неподправена наслада от съчетанието на аромати, вкусове и цветове!

Главният готвач комбинира руловано пилешко филе със сушени сини сливи, печени на скара, което е превъзходно с изстудено бяло вино в летните вечери.

Свинското е представено в менюто под формата на шиш бонфиле с патладжан, както и пълнен свински стек със сушени домати, патладжан и сини сливи.

Ако обичате шкембе – опитайте телешкото с масло, ароматна манатарка и чесън. В менюто присъства и телешки дроб на скара.

За вегетарианците също изборът е богат. Салата от зелени печени чушки на жулиени, овкусени с копър и чесън, с натрошено овче сирене. Или печен патладжан с домашен павлак и печени чушки – по стара рецепта от едно селце до прочутия със скарата си Лесковац, от който район е и Даци. Запеченият патладжан идва в още един вариант – с домат, краве сирене, кисело мляко и риган.

Опитайте също така хрупкавите краставици с маслиново песто и павлак, както и каймак намаз с билки. Ще ви изкушат панираните чушки с домати и сирене, както и още един сръбски специалитет – панирани люти чушки от Залужне, сервирани с млечен сос. Не пропускайте също така сотираната целина на масло с козе сирене и мед, както и морковите на тиган с млечен сос, копър и чесън.

Лятното предложение за десерт е морковена торта, която е лека и феерична.

Любовта към готвенето у Даци идва от неговото семейство. Дядо му и баба му са били готвачи: „Още като малък исках да съм като дядо ми и така се вдъхнових за тази професия. Винаги търсим да предложим за всеки по нещо. Хората са различни с различни вкусове, затова има разнообразие. Търсим различен характер с ястията. Най-голямата подправка в моите рецепти е любов. Не чувствам готвенето като задължение. В сръбската култура и кулинария е важно гостоприемството, което ще почувствате още от вратата с нашите сервитьори“, разкрива още майстор-готвачът.

„Добре дошли сте, за да опитате нашите комбинации от вкусове. Намираме се на ул. „Крайречна“ 26 в кв. „Драгалевци“, кани ни майстор Даци.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара