Японките умело запазват красотата и младостта на кожата си въпреки годините си. Това до голяма степен се дължи на правилната грижа за себе си.

Измиване

Японките са превърнали ритуала за почистване на кожата в истински култ. Сутрин те могат да използват само пяна за измиване на лицето, но вечер, за да премахнат грима и натрупаните през деня замърсявания, задължително извършват почистването на два етапа:

Хидрофилно масло – освен почистващи свойства, такъв продукт има и една важна характеристика: не образува филм, така че не запушва порите. Японките често имат мазна, плътна кожа по природа, затова хидрофилното масло е много ценено в тази страна.

Това средство обаче е идеално и за сух епидермис. Хидрофилното масло се нанася със сухи длани върху напълно суха кожа на лицето, върху грима. Първо трябва да почистите устните и очите (пръстите трябва да се движат по долните клепачи към носа, а по горните – от основата на миглите до върховете им, както и от ъгълчетата към средата на устните). След това може да се включи вода. Ръцете се навлажняват, за да се масажира отново нежно лицето. Маслото веднага се превръща в емулсия, която лесно се отмива и отстранява всички замърсявания.

Пяна за лице – когато кожата се отърве от остатъците от козметиката, можете да пристъпите към почистване с гъста пяна. Тя се получава от мляко или гел за измиване, които се измиват старателно, като за целта се използва специална найлонова мрежа, много популярната конняк гъба или четка. На този етап пръстите изобщо не трябва да докосват лицето. Японките много се страхуват от разтягане на кожата, затова никога дори не я избърсват, а само я попиват (по възможност с хартиена салфетка). Отстранете пяната с топла вода и веднага нанесете подхранващ или овлажняващ крем. Важно е да го направите за 30 секунди, защото в този момент кожата е максимално податлива на действието на компонентите.

Основна грижа за кожата на японките

Лосионите, които се използват за тонизиране на кожата, са много популярни в Япония. Те са с леко вискозна консистенция, затова се нанасят директно с пръсти. След като лосионът се абсорбира, се нанася мляко, което донякъде прилича на разреден крем. То най-често има овлажняваща функция.

Японските жени доста рядко използват гъсти кремове, и то предимно вечер. По-нататъшните действия зависят от това от какви кожни проблеми иска да се отърве конкретният човек. Затова тук избираме средство за лечение на обриви, капиляри, бръчки под очите и др.

Задължително японките нанасят средство за UV защита, за да запазят аристократичната си белота и да избегнат преждевременното стареене.

Специални правила за красота

Парните бани са много популярни сред японските жени. Те вярват, че това е чудесен начин за активизиране на кръвообращението, почистване на порите и подобряване на обмяната на веществата. За да бъде процедурата още по-полезна, обикновената вода често се заменя с билкови настойки, зелен чай или етерични масла (10 капки на 2 литра вода).

Ако не разполагате със специален уред за парна баня, можете да направите следното: изсипете състава в широка купа, покрийте се с кърпа и се наведете на разстояние 20-30 см от съда.

За допълнително озаряване на кожата на лицето японките използват серуми и лосиони, както и натурални смеси с оризово брашно. Те също така почистват порите и премахват отлично замърсяванията. Брашното може да се комбинира с мед или кефир, яйце или заквасена сметана.

Сред популярните маски са тези от плат със зелен чай и алое. Ако нямате маска под ръка, направете бърз компрес от памучна салфетка, която е напоена с минерална вода и дневен лосион. Необходими са само три минути, за да стане лицето хидратирано, свежо и гладко. Често преди нанасяне кожата се изпарява леко с гореща кърпа.

Скрабовете често си правят сами, като  комбинират натурално кисело мляко, смлени бадеми и малко количество мед.

Тялото също не е забравено. Масажът със суха четка е традиционен ритуал за красота за много японски жени. Той подобрява кръвообращението, премахва излишните течности, почиства и омекотява кожата. По правило тялото се масажира всяка вечер „на сухо“, отдолу нагоре, по хода на лимфата.

За да поддържат красотата и младостта си, японките не пестят нито време, нито усилия. Тонизирането, овлажняването, слънцезащитата и нежното почистване са задължителни части от грижата им за себе си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара