Водопроводният щранг е централната, основна тръба, през която водата циркулира в къщата. Различават се вертикални щрангове (в апартамент или вход) и хоризонтални щрангове (разположени на тавана или мазето). Диаметърът на тръбата може да бъде от 20 mm (1/2′) до 40 mm (1/1/2′), може и повече.

Обикновено клоновете се правят от щранга в стаята с индивидуални спирателни вентили (кран). Това ви позволява да регулирате потока на водата в апартамента (офиса). След като се монтират кранове, филтри, водомери, възвратни клапани, редуктори и др.

Важно е да следите състоянието на щранговете в дома си. Защо? Защото, при скъсване на тръба, няма да имате възможност бързо/аварийно да спрете водоподаването. Това може да се направи само от майстор водопроводчик. Но отнема време, а по време на инцидент всяка минута е от значение.

Време за смяна на вертикални щрангове – как да защитите себе си и имуществото си от наводнение?

Първо, проверявайте редовно щранговете на вашите водопроводни тръби за корозия. Ръждиви петна по тръбата, капки, показват, че щрангът е повреден и трябва да се смени.

Второ, за да предотвратите появата на ръжда, трябва да проветрите стаята. Металът ръждясва/разпада се във влажна среда. Този фактор трябва да бъде елиминиран колкото е възможно повече.

Трето, най-добрият момент за смяна на вертикални щрангове, когато вашите съседи правят същото. Заедно винаги ще бъде по-евтино и по-добре. Защото когато съсед смени тръба, отломките от вътрешните стени на стария щранг се качват надолу или нагоре по системата. В резултат на това ще има проблеми с налягането на водата и ще трябва да се обадите на водопроводчик.

Основни причини за смяна на вертикални щрангове или хоризонтални

Трябва да сте наясно, че никой няма да се тревожи за вашия комфорт, освен вас самите. Ето кога смяната на щрангове е особено наложителна.

Запушване: една от основните причини за проблеми с щранг за студена вода е запушването на тръбите. Твърди отлагания, като котлен камък или мръсотия, могат да се съберат вътре в тръбите и да стеснят диаметъра, което влошава потока и намалява ефективността на системата.

Корозия: Материалите, използвани за производството на студения щранг, могат да корозират с времето. Корозията причинява дупки и пукнатини в тръбите, което може да причини изтичане на вода или загуба на топлина.

Механични повреди: студеният щранг може да се повреди поради механични въздействия, например по време на строителни или ремонтни работи. Повредата може да доведе до течове, разхлабени връзки или счупени тръби.

Стареене: с течение на времето материалите могат да остареят и да загубят свойствата си, което увеличава риска от спукване или изтичане.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара