Гледането на новини може да предизвика редица емоции – от тревога до страх. Не можете да избягате или да се скриете от тях, а трябва да се научите как да се справяте със собствените си емоции и да продължите живота си.

Независимо дали гледаме телевизия вечер или скролваме в социалните мрежи, спокойно може да се каже, че новините са се превърнали в неразделна част от живота ни. Като се има предвид колко тревожни събития се случват около нас, новинарските програми или социалните медии започнаха да ни плашат, разстройват и да предизвикват тревожни мисли. Ето как може да реагираме и да се справяме с лошите новини, така че те да не съсипват ежедневието ни.

Основното, което трябва да запомните, е, че не сте сами в тази реакция и не сте единственият човек в света, който се разстройва на новинарския канал. Според статистиката хората, които често гледат новини, са 1,5 пъти по-склонни да страдат от симптоми на тревожност като безпокойство или проблеми със съня. Mental Health UK и Mind съобщават, че за съжаление социалните медии оказват отрицателно въздействие върху психичното ни здраве.

Разбира се, да знаете какво се случва в света е важно, но ключът е да разпознавате всичко, без да правите компромис със себе си и здравето си.

Защо се чувстваме тревожни, когато гледаме новини

Тъй като имаме непрекъснат достъп до телевизионни новини, уебсайтове и други медийни ресурси, можем да следим в реално време всяко събитие, засягащо милиарди хора по света. Често не можем да направим почти нищо, за да променим това, което виждаме. В емоционален план това може да доведе до превъзбуда, стрес, тревожност, хроничен гняв или раздразнение. В обратния случай може да доведе до чувство на безнадеждност, отчаяние, изтръпване или вътрешна празнота.

Това е свързано с начина, по който се чувства мозъкът ни, когато се опитваме да обработим информацията, която виждаме. Съзерцаването на травматични събития в новините може да активира лимбичната система на мозъка ни, която отговаря за обработката на емоциите и идентифицирането на заплахите. Това задейства реакцията на организма към стреса, освобождавайки кортизол и адреналин, което може да доведе до чувство на тревожност, страх и стрес.

Как да се справим с това, което виждаме

Поставете граници

Определете граници на потреблението на новини, за да избегнете прекомерното емоционално претоварване. Например използвайте блокер за уебсайтове, за да контролирате времето, през което можете да разглеждате определени уебсайтове, и изключете изскачащите известия в социалните мрежи.

Следете себе си

Добавете към седмичния си график всякакви полезни и успокояващи мисленето и чувствата практики, дейности, свързани с физическа активност, и други дейности, които ще ви помогнат да поддържате психиката си балансирана и стабилна. Творческите дейности, разходките на открито и сред природата, хобитата и редовната физическа активност ще ви помогнат да постигнете това.

Когато тялото ви се чувства в безопасност, мислите ви също стават по-спокойни.

Това, което зависи от вас и което сте в състояние да контролирате

Вместо да се фокусирате върху неконтролируеми събития, насочете енергията си към това, което можете да промените и направите в собствения си живот. Никога не трябва да се чувствате виновни за това, че се фокусирате върху собствения си живот и нещата, които можете да контролирате.

Съсредоточете се върху нещо добро

Воденето на дневник или просто размишляването върху положителните аспекти на деня ви може да ви помогне да се откъснете от новините. Важно е да планирате предварително и да мислите за това, което очаквате да се случи в живота ви. Когато се почувствате тъжни, опитайте се да се съсредоточите върху факта, че въпреки всички травмиращи събития, които се случват, в живота ви има много хубави неща, които ви карат да се усмихвате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара