Съгласете се, че се случва да имаме странни, а може би и глупави въпроси в главите си, които всички се срамуват да зададат и те остават без отговор.

За много от нас психиатрията е тера инкогнита. Срещаме някакви имена на болести, диагнози и много умни фрази, от които нищо не става ясно. Някой казва, че няма здрави хора и всеки от нас има различна диагноза. Звучи неоптимистично и ако това наистина е така, кого да попитаме?

Специално за подкаста на канала WIRED психиатърът д-р Ерик Бендер отговори на няколко въпроса на читатели, за да разсее поне малко мъглата на неразбирането за психологическата сфера на съществуване.

Депресия и сън

Когато сте депресирани, циркадните ви ритми спират да работят правилно или се изключват напълно. Затова първото нещо, което питаме пациентите, е как спят. Хората не обръщат внимание на това и не го осъзнават, защото картината в главата им е, че когато сте депресирани, трябва да спите през цялото време.

Възможно е обаче да се събудите много рано с въпроса: „Е, защо станах толкова рано, в 5 часа сутринта, след като дори не съм си нагласил будилника?“ И причината за това е, че цикълът на съня ви е променен или изместен от друга фаза. Вие си лягате по-рано и се събуждате по-рано. Смята се, че това се дължи на липсата на невротрансмитери, когато сте депресирани. Вследствие на това се произвеждат по-малко серотонин, норепинефрин и ацетилхолин и по някаква причина това ни кара да се събуждаме по-рано.

Заразен ли е стресът

Например, ако погледнете студентите преди изпит, спокойно може да се каже, че да! Проведено е проучване, при което е наблюдавана аудитория с оратор, който е бил много нервен по време на презентацията. След това били взети проби от слюнката на тези, които слушали речта, и на самия оратор. Слюнката показала повишени нива на кортизол, хормон на стреса, не само при оратора, но и при неговата аудитория. Следователно може да се каже, че стресът е заразен.

Хипнотерапия

Хипнотерапията може да бъде много ефективна в определени случаи. Тя може да помогне на хората да откажат цигарите, да намалят агресивния си нрав. Понякога се използва за лечение на нарушения на съня или безсъние. Но за съжаление хипнотерапията не може да промени нивата на невротрансмитерите в мозъка ви, които корелират с депресията.

Психология срещу психиатрия

Психиатърът е човек, който има медицинско образование и може да предписва лекарства. Ако обаче се чувствате депресирани и имате нужда от някой, с когото да поговорите, психологът ще е достатъчен. Ако обаче става въпрос за ситуация, в която са необходими лекарства, трябва да се консултирате с психиатър.

Лекият нарцисизъм е норма

Всеки човек може да има една или друга форма на нарцисизъм. Това е нормално, но е лошо, когато започнете да мислите само за себе си. Зад фантазиите и обсебеността от себе си, от красотата и силата ви, винаги се крие определено разстройство и всичко това може да стигне много далеч, когато човек се превърне в „злокачествен нарцисист“ и напълно му липсва емпатия и уважение, разбиране и грижа за другите хора. В такъв случай вече можем да говорим за психопатия.

Връзката между мозъка и червата

Предклиничните данни показват, че съществува връзка между мозъка, червата и микробиотата или с други думи бактериите в червата. Данните показват, че стресът влияе върху краткосрочните мастни киселини и намаляването на серотонина. Но това не е серотонинът, произвеждан в мозъка ни, а такъв със същата структура, който се произвежда в червата ви. Установено е, че възпалението, което възниква по време на стрес, води до неправилно функциониране на блуждаещия нерв, което от своя страна е свързано с депресията. Следователно в резултат на това това възпаление може да има известна връзка с депресията. Това предполага, че здравите черва и микробиомът могат да подобрят настроението ни.

Депресия и загуба на паметта

Факт е, че поради депресия можем да забравим много неща и да загубим паметта си. Смята се, че това се дължи на липсата на глутамат – възбуждащ медиатор, а когато в организма няма достатъчно от него, паметта на човек започва да работи лошо и той не помни много. Скоростта на обработка на информацията при потисната мозъчна дейност може да намалее с почти 40% в сравнение с нормалното психологическо състояние. Това състояние често се нарича псевдоемоция. Всъщност то не е истинска деменция, а само един от симптомите на депресията.

Пристъпи на паника

Паническата атака обикновено идва от нищото. Може да почувствате натиск в гърдите, да ви е трудно да дишате, може да имате усещането, че някой ви стиска за гърлото, ръцете ви започват да се потят и ви облива студена пот, може да почувствате и истинска болка, така че всичко това да изглежда като инфаркт. След няколко минути това безпокойство достига своя връх и отшумява, но вие вече сте толкова изтощени и разстроени, че продължавате да се чувствате паникьосани. Съществува и такова неприятно усещане като пристъп на тревожност. Това чувство може да се появи преди някакво важно представяне, полагане на изпит. Когато тревожността идва на вълни и имате чувството, че нищо не можете да направите – това е пристъп на тревожност.

Какво да правите по време на пристъп на тревожност

Опитайте се да извършите техника за заземяване. Припомнете си къде се намирате и какво се случва. Можете да използвате техниката 3-3-3: Фокусирайте вниманието си върху три неща, слушайте три различни звука и движете три части на тялото си. Вдишайте дълбоко през носа си и бавно издишайте през устата си, повторете това още два пъти.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини увеличават притока на кръв към мозъка, а при някои хора след консумацията им дори се наблюдава увеличаване на обема на хипокампа. Някои хора казват, че са подобрили настроението си и са намалили депресивните мисли, докато я приемат. Достатъчни за консумация са 1-2 грама, максимум 4 грама, повече вече може да носят заплаха за организма. Не забравяйте обаче, че ако ядете достатъчно мазна риба, организмът ви няма да се нуждае от допълнителен прием на омега-3.

Шизофрения

Известно е, че има повече от 200 гена, отговорни за шизофренията. Ако имате определен брой грешки в тези гени плюс определени фактори на околната среда, за съжаление, можете да развиете това заболяване. Днес са известни случаи на заболяването при хора, чиито роднини не са имали шизофрения. Вследствие на това се оказва, че върху развитието ѝ може да повлияе употребата на определени вещества или различни травми. Към днешна дата лекарите все още се опитват да открият връзките между всички фактори, така че да е възможно да се предотврати и спре заболяването.

Преодоляване на депресията

Депресията може да бъде победена, но само с помощта на лекарство. Това са специални медикаменти (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), които увеличават броя на дендритите или разклоненията на нервните клетки, увеличават синаптичните връзки и повишават настроението на човека. Проучванията са установили, че терапиите и лекарствата, работещи заедно, могат да помогнат и ще дадат по-добри резултати, отколкото самостоятелното лечение на нещо отделно.

Генетика и заболяване

За съжаление, някои психологични състояния имат силни генетични компоненти: биполярно разстройство, шизофрения, аутизъм и др. Околната среда също играе голяма роля за това дали нашите гени се проявяват. Това се нарича епигенетика и означава, че нещо друго включва определен генетичен код, който отключва заболявания.

Това е само част от океана от въпроси, на които отговаря лекарят, и се надяваме, че ще намерите отговор на вашите. Все пак подчертаваме, че ако се притеснявате от нещо, не бива да се стеснявате, по-добре е да си уговорите среща с конкретен специалист и да получите цялата информация, която ви интересува.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара