Турция е една от страните в Европа с най-голямо богатство на термални води. Страната разполага с над 1500 термални извора и повече от 260 термални комплекса, посещавани всяка година от стотици хиляди чуждестранни туристи, с желанието да са по-здрави и да се чувстват по-добре.

С привлекателния си мек климат, горещите си минерални извори и термалните си комплекси, Турция е особено популярна сред туристите, любители на балнео уелнес преживяванията, както и сред онези, търсещи лечение на здравословни проблеми. Богатите термални ресурси на страната до голяма степен допринасят за доброто ѝ име в областта на медицинския туризъм.

Възстановяваща почивка в някой от местните термални курорти е перфектният начин всеки да се поглези преди настъпването на студените зимни дни. Изгодните балнео туристически пакети в Турция включват настаняване, лечение и балнеологични процедури, като правят това уелнес преживяване още по-привлекателно за посетителите на страната. Многобройните завладяващи природни пейзажи, наред с прочутата средиземноморска кухня, в която преобладават леките и здравословни вкусове, перфектно допълват балнео почивката в Турция.

Памуккале – древни лечебни води

Със своите карбонатни травертинови тераси, получени от течащите минерални води, Памуккале е едно от най-емблематичните места за почивка в Турция и истинско чудо на природата. Памуккале и най-близкият античен град – Хиераполис, са част от Списъка на ЮНЕСКО за културно и природно наследство. Благодарение на термалните извори в района, градовете са познати като балнеологични центрове още от Древността.

Насладата от традицията на къпане е едно незабравимо преживяване,

което предлага тази забележителна дестинация днес. С постоянна годишна температура на водата от 35 градуса по Целзий, древният басейн на Клеопатра в Хиераполис и спиращата дъха гледка, която се открива към белия рай Памуккале, могат да накарат всеки посетител да се почувства като в приказка. Това историческо и природно чудо крие в себе си още три други термални извора – Сарайкьой, Гьолемезли и Карахайът, чиито води са богати на желязо и калций.

Афионкарахисар – термалната столица на Турция

Най-известната дестинация с термални извори в Турция е град Афионкарахисар, който се намира във вътрешния Егейски регион. Градът е част от Европейския маршрут на историческите термални градове и може да се похвали с многобройните си термални извори в Газлъгьол, Хейбели, Йомер, Хюдаи и Гечек, полезни при лечение на кожни проблеми, заболявания на стомаха, бъбреците и червата.

Освен горещи минерални басейни с температури на водата между 42 и 53 градуса по Целзий, регионът на Афионкарахисар дава възможност и за релаксиращи кални бани. Наред с терапевтичните процедури, Фригийската долина, носеща следите на фригийската цивилизация, със скални фрагменти и древни руини, е също толкова популярна туристическа дестинация.

Бурса – непреходно място за термален отдих

Бурса, една от най-известните дестинации за балнеотуризъм още от времето на Османската империя, днес е дом на забележителни термални извори, сред които Челик Сарай, Кюкюртлю, Карамустафа, Кайнарджа и Ески Каплъджа, където водите достигат 88 градуса и притежават термоминерални свойства. Най-популярната дестинация за медицински и балнеотуризъм в бившата столица на Османската империя са термалните извори при минералните бани Ойлат, чиито води са питейни, също както и водите на Ойлат в подножието на планината Улудаг, която през зимата е предпочитан ски курорт. Термалните извори на Бурса не се ограничават само до минералните бани, богатите на магнезий изворни води стигат и до луксозните спа хотели и болничните заведения за балнеолечение.

Болу – където уелнесът среща природата

Болу се намира в западната част на Черноморския регион и е познат със своите буйни гори и тихи езера. Градът е популярна дестинация за уелнес туризъм и дом на някои от най-лековитите геотермални води и горещи минерални извори в Турция. Термалните извори в Гойнук, Каракасу и Мудурну са известни със своето изключително благоприятно действие. Освен термалните извори, природните околности на Болу изобилстват от живописни гледки. Езерото Абант и Национален парк Седемте езера (Yedigöller) са подходящи за спокойна разходка сред природата, пикник или катерене – активности, които перфектно допълват цялостното уелнес преживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара