„Моята любима страна“, сборник с публицистични статии и разкази на Елена Костюченко, е сред новите и най-търсени заглавия на издателство Жанет 45.

Авторката е руска журналистка, писателка, дългогодишен репортер на опозиционния руски вестник „Новая Газета“, който бе забранен в Русия след началото на войната в Украйна.

„Моята любима страна“ е първата книга на Елена Костюченко, издадена през октомври 2023 г. – година, след като авторката е принудена да напусне Русия.

Нито едно руско издателство не дръзва да я издаде и тя излиза в издателство „Медуза“ – сайтът от години има седалище извън Русия.

Фотограф: Влад Докшин

Книгата попада в списъка с най-добрите книги на 2023 г. на списанията Time и The New Yorker. През 2024 г. английското издание на книгата получава Pushkin House Book Prize за най-добра нехудожествена книга, посветена на Русия и публикувана на английски език в рамките на предишната година. Носител е на международните награди European Press Prize, Gerd Bucerius Award и Paul Klebnikov Prize и на редица руски награди за журналистика.

„В тази книга има много любов и много ужас“, пише Костюченко. „Описах как Русия се превърна във фашистка държава и защо толкова дълго не виждах това. А когато го видях, не действах“, споделя журналистката.

„Елена Костюченко е важен пътеводител в двадесет и първи век. Тази Русия, за която тя разказва тук, е онази Русия, която всички ние трябва да проумеем.“

Тимъти Снайдър

Facebook Twitter Google+

0 Коментара