Всички можем да се съгласим, че билките и подправките правят храната ни по-вкусна, нали?

Много хора, обаче, не подозират, че шкафът с подправки вкъщи е като мини-аптека с лекарства за успокояване на стомашни болки и подобряване на здравословно храносмилане.

Независимо дали имаш проблеми с храносмилането, подуване или просто искаш да поддържаш здрава чревната си флора – добавянето на правилните съставки в храната ти може да е от голяма полза. Така че ако често ти се случва да се бориш с нередовен стомах и твърде чести или редки посещения на тоалетната – тази статия е за теб!

В нея ще намериш списък с 6 достъпни, вкусни и полезни билки и подправки, с които можеш значително да подобриш работата на храносмилателната си система, без да прибягваш до лекарства или по-специфични и скъпи храни.

Ето кои са те:

1. Джинджифил

Вероятно вече си опитвал чай от джинджифил за разстроен стомах, ако често се бориш с този проблем. И не си само ти! Пиперливият на вкус корен се използва от векове като традиционен антидот при стомашно-чревни оплаквания.

Джинджифилът е и антиеметик. Т.е. средство, което помага при гадене и повръщане, като някои изследвания (1) дори го спрягат като ефективно средство за потискане на тези симптоми и по време на бременност и химиотерапия.

Коренът от джинджифил съдържа и съединенията гингерол и шогаол, които имат противовъзпалителни свойства и стимулират производството на слюнка и жлъчка, подпомагайки храносмилането. Освен това приемът на джинджифил помага на храната да преминава по-ефективно през храносмилателната система, което го прави особено полезен за тези сред нас, страдащи от забавено/затруднено храносмилане.

Що се отнася до вкуса му – джинджифилът е пикантен, топъл и леко сладък, което го прави подходящ както сладки, така и солени ястия. Можеш да добавяш джинджифил към чайове, смутита, бъркани сладкиши или супи, а можеш и просто да сдъвчеш малко парче (0.5-1 см) свеж джинджифил преди или след хранене, за да подпомогнеш храносмилането си.

2. Куркума

Куркумата е друга популярна подправка, която може да направи чудеса и за вкуса на храната ти, и за храносмилателната ти система. Като е много популярна и с анти-възпалителните си свойства.

Именно анти-възпалителната й природа прави куркумата полезна подправка за хората, страдащи от стомашни разстройства като IBS (синдром на раздразненото черво)(2), облекчавайки симптомите и улеснявайки храносмилателната им система.

Освен това, куркумата също подпомага жлъчното производство в черния дроб, като така помага на организма да разгражда дори и иначе трудните за усвояване мазнини – по-ефективно.

На вкус куркумата е топла, земна и леко горчива. Често се използва в рецепти за къри, супи и яхнии, но можеш да я смесиш и в смути напитки. Добавянето на щипка черен пипер, заедно с куркумата в здравословни рецепти пък може да подобри усвояването на куркумина, правейки го още по-ефективен за здравето на стомаха.

А като заговорихме за куркумин – скорошни изследвания (3) свързват тази основна съставка в куркумата и с подобрения в баланса на чревната микрофлора (полезните бактерии, разграждащи храната ни).

3. Кимион

Кимионът също е широко-използвана подправка, която се свърза и с подобрения на симптомите на IBS.

Всъщност употребата на етерично масло от кимион може значително да намали коремната болка и подуването и да подобри консистенцията на изпражненията и честотата на дефекация при хората, страдащи от това заболяване.

Но дори и за здравите индивиди – кимионът остава не само вкусен, но и полезен елемент в кухнята. Той е богат на антиоксиданти и се използва за облекчаване и на общи неблагоразположения като подут корем, газове и лошо храносмилане. Неговите активни съединения куминалдехид и тимол могат да увеличат и секрецията на храносмилателни ензими, ускорявайки разграждането на храната и подобрявайки усвояването на хранителни вещества от нея.

На вкус кимионът е топъл, орехов и леко пиперлив. Той придава наситен аромат на ястия като къри, чили и такива с печени зеленчуци. Можеш също да запариш кимион в чай или да го поръсиш върху салати, за да си набавиш храносмилателните му ползи, без да се впускаш в сложни рецепти.

4. Резене / фенел / див копър

Не, това не са три различни подправки. Става въпрос за едно и също полезно растение.

Семената му от хилядолетия са използвани за лечение на храносмилателни проблеми като газове, подуване и лошо храносмилане. А съединението анетол, което се съдържа в него, отпуска мускулите около храносмилателния тракт и позволява по-плавното преминаване на храната през него.

Плюс това, богатите на антиоксиданти флавоноиди и фенолни съединения в дивия копър изглежда показват противовъзпалителни ползи. (4)

На вкус резенето е меко, сладко и леко напомнящо на анасон. Семената често се използват в подправъчни смеси, хляб и колбаси, но от тях става и чудесен чай при накисване в гореща вода. Луковиците на фенела пък могат да се пекат или сотират, придавайки сладък, земен вкус на ястията. Така че ако харесваш анасоновите подправки – вероятно ще ти допадне и резенето.

5. Мента

Ментата си я знаем добре – свеж аромат и вкус и перфектна добавка към сладкиши и напитки. Но тя също е и мощно средство в подпомагане на храносмилателната система.

Причината е, че ментолът в нея също отпуска мускулите на храносмилателния тракт и така облекчава храносмилането и подуването на стомаха. Освен това ментата има и антисептични свойства, полезни при стомашни крампи и дискомфорт.

На вкус ментата е свежа, прохладна и леко сладка, което я прави универсална билка за добавяне както към сладки, така и към солени ястия. А и за напитки. Можеш да добавяш свежи ментови листа в салати, смутита или да ги запариш в освежаващ чай. Ментовият чай е отлично средство при храносмилателни проблеми.

6. Кориандър

Ароматният кориандър е основна съставка в широк спектър от регионални ястия у нас и по света. И макар че често се спряга като разновидност на магданоза – те са си различни растения.

Кориандърът, разбира се, също може да предложи някои полезни свойства срещу лошото храносмилане. Семената му съдържат линалол и борнеол – съединения, които подпомагат производството на храносмилателни ензими и поддържат здравето на червата.

А малко изследване от 2006 показало, че при прием на добавки с кориандър – хората, страдащи от IBS забелязват намалена тежест и честота на коремните болки и подуването. (5)

На вкус, семената на кориандъра можем да опишем като цитрусови и леко пиперливи, докато листата му са със свеж, типичен за зелена билка вкус и добра съставка в салати, сосове и дресинги.

В заключение…

Ако често се бориш със затруднено храносмилане и нередовен стомах – няма причина да не изпробваш всяка от изброените тук подправки.

С тях ще можеш не само да обогатиш вкуса и аромата на храната си и да направиш своя хранителен режим по-приятен, но и вероятно осезаемо ще облекчиш работата на стомаха и червата си, осигурявайки си облекчение и лекота, без да се налага да прибягваш до сложни рецепти, скъпи добавки и нестандартни храни.

Бележка: Тази статия има за цел да предостави обща полезна информация, но НЕ Е заместител на професионалното медицинско мнение и съвет. При сериозни храносмилателни проблеми най-добрият съвет е да се обърнеш към своя личен или наблюдаващ лекар!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара