От 5 октомври 2024 г. Марс, планетата на енергията, силата и действието, навлезе в ретрограден цикъл, който ще продължи до 2 май 2025 г. Това е време за преосмисляне на действията, за намиране на нови начини и решения за решаване на стари проблеми и за поемане на нови предизвикателства. Когато цикълът на Марс приключи, отново ще се върнем на релсите на съзиданието и развитието.

Марс е ретрограден на всеки 2 години за 2 – 2,5 месеца, по-рядко от всяка друга планета, така че променливите фази на движение на Марс се усещат особено силно. Цикълът е цикълът на движението му преди ретроградност, ретроградност и излизане от ретроградност. Това е особеност на движението, когато планетата преминава през един и същи градус три пъти за един цикъл. Самият процес може драматично да повлияе на действията и усилията, целите и начините за тяхното постигане, инициативите и енергийните нива на много хора.

В периода на цикъла от 05.10.2024 г. до 02.05.2025 г. Марс ще премине в ретроградно движение от 11.12.2024 г. до 19.02.2025 г. в знаците Лъв и Рак. За представителите на знаците Овен, Рак, Лъв и Скорпион настъпва важен период, настъпва пренастройване в много области на живота, започва нов 2-годишен цикъл.

Цикълът на Марс започва на 05.10.2024 г. в 17⁰09′ на зодиакалния знак Рак, където планетата е от 5 септември до 4 ноември 2024 г. Тук Марс е в низходящ статус, което се отразява в поведението на хората. Външната активност се забавя, а излишната енергия се трансформира във вътрешна агресия и самоунищожение. Особено през този период

Марс образува опозиция с Плутон.

През този период на транзит на Марс през Рак реакциите на много хора са много емоционални, действията са импулсивни, настроенията са променливи, а желанията, нуждите и оценките – агресивни. От една страна, хората са склонни да поемат инициатива, има достатъчно вътрешна сила, но от друга страна, в най-отговорния момент се появява страх и много хора се отдръпват, отказват се от целите си.

Има възможности за всякакви начинания, но прекалената емоционалност пречи да се пресметне правилно, да се обмисли планът за действие и етапите по пътя към реализацията на плановете им. Представителите на мъжкия пол са по-податливи на негативните влияния на планетата, когато тя се движи в знака на Рака, който принадлежи на елемента Вода и потушава огнената енергия на Марс.

Но жените, напротив, стават по-силни, действат по-активно и смело, често поемат мъжки задължения. Заради смяната на ролите в семейните и любовните отношения по-често от обикновено има скандали със счупване на съдове, до извиване на ръце.

Знакът на Рака отразява емоциите, чувствата, усещанията и интуицията, вътрешния свят и областите, свързани с личната страна на живота. По време на движението на Марс в знака на Рака хората не са особено склонни към социални контакти, по-скоро са съсредоточени върху дома и семейните дела. Много хора имат променящи се възгледи за живота, спомените за детството, родителите, родината, често пречат на способността да се съсредоточат върху професионалните въпроси.

Транзитът на Марс в знака на Рака е добър период за решаване на жилищни въпроси, ремонти, преместване. Проблемите по това време възникват поради несигурност, но спортът, физическите упражнения, активната почивка помагат да укрепите психологическата си основа, да хармонизирате вътрешното си състояние и да намерите надеждност.

На 04.11.2024 г. Марс навлиза в знака Лъв, където от 11.12.2024 г. ще бъде ретрограден. Планетата се чувства комфортно в този знак, тъй като Лъв е огнен знак. От 3 до 10 декември на 06⁰04′ от знака Лъв е неподвижна с обръщане към ретроградно движение. Тези, които имат чувствителни елементи на хороскопа (Асцендент, МС, планети) в 5-7⁰’ от този знак, ще изпитат стагнация в качествата и характеристиките на тези лични елементи на хороскопа. Обърнете внимание и на областите от живота, които са под първичния или вторичния контрол на Марс (включват знаците Овен и Скорпион).

През периодите на стационарност на Марс не трябва да ускорявате нещата. Това е време за обмисляне на настоящите цели, за анализиране на дейността ви. Възможно е да се появят пречки или да се наложи да преразгледате вече взети решения. Важно е да натрупате сили за бъдещ пробив през пролетта на 2025 г.

06.01.2025 г. Марс в ретро фазата си се връща в Рак, като оживява теми, които са били важни от 5 септември до 4 ноември 2024 г., когато планетата е била в същия знак преди ретроградността. По време на транзита на ретро Марс в Рак е необходимо да намалите темпото във всички дела и процеси, защото опитите за постигане на успех може да се окажат неуспешни. Възникват ситуации, при които действията са по-малко ефективни. Проектите се забавят, усилията не водят до очакваните резултати.

Стационарният Марс е в директно движение от 20.02 до 27.02 2025 г. в 17⁰09′ на зодиакалния знак Рак. Съответно, ако има чувствителни точки на хороскопа (ъглови домове и планети) в рамките на 16 – 18⁰ Рак, очаквайте събития. Най-малкото ще усетите максимално състоянието на „сгъстена пружина“. Бъдете готови да се сблъскате със забавяния и с необходимостта да преразгледате плановете си, предварително определените начини на действие. В края на краищата наталните планети, в близост до които настъпва обръщането на Марс, управляват определени астрологични домове от личния хороскоп.

Ретроградният Марс помага да откриете слабите места и да ги коригирате. Подходящо време да се върнете към минали проекти, взаимоотношения или проблеми, които не са били завършени по-рано. Бъдете особено внимателни при боравене с бодливи и остри предмети, машини и шофиране, тъй като има повишена вероятност от наранявания и инциденти.

От 28 февруари 2025 г. Марс е директен в Рак и светът постепенно се връща към динамично движение, като активира спрените процеси във всички области на живота и на всички нива. Но конфликтите могат да ескалират, затова бъдете особено внимателни в междуличностните отношения, избягвайте острите ситуации, опитайте се да насочите натрупаната енергия в конструктивна посока.

На 18.04.2025 г., вече движейки се директно, Марс се завръща в знака Лъв и повдига въпроси, възникнали по време на неотдавнашното му движение през този знак – от 4 ноември 2024 г. до 6 януари 2025 г. Това е време за въвеждане на ред, ефективни действия и затвърждаване на резултатите. До излизането на планетата от знака на Лъва на 18 юни 2025 г. това е период на борба за самостоятелност в професионалните дела, предприемачеството и политиката. Възможно е да чуем за мащабни военно-политически, икономически или природни явления.

В знака на Лъва се засилва способността за целенасочена дейност. Основните функции на Марс са ориентирани към външна, активна изява, тази планета излъчва енергия. Марс в Лъв дава най-добри възможности за себеизразяване, лесно е да впечатлите другите. Хората, които притежават мощна творческа сила, занимават се със спорт, работят в области, свързани с киното, в периода на Марс в Лъв ще могат да постигнат много. Това е най-добрият период за създаване и изграждане.

На 02.05.2025 г. е краят на ретроградния цикъл на Марс в 06⁰04′ в знака Лъв. Налице е мотивация да се движите напред и да побеждавате. Енергийният потенциал, амбицията, желанието за признание и увереността се увеличават, личните постижения стават видими.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара