Ива Петкова е сред най-добрите гримьори в България, завоювала тази си позиция с талант, труд и дисциплина. Ива заразява с увереността си, а нейното изкуство прави живота ни по-цветен, по-розов и по-красив.

Гримьорът е артист, който също се нуждае от муза. Коя е най-голямата такава на Ива ще разберете от разговори ни с нея. Тя споделя и за топ трендовете в грима, кои са продуктите – фаворити за дамите, какви грим техники да очакваме през идващия сезон и как да запазим грима си непокътнат в горещите дни.

Какви бяха тенденциите в грима това лято?

Това лято беше много пъстро откъм вкусове, но най-актуален винаги е блясъкът, независимо в какъв дизайн е включен към грима.

Балове, сватби… Все прекрасни поводи за празнуване. Имаше ли фаворит сред грима и какви бяха предпочитанията на дамите?

През лятото често са най-красивите поводи за празнуване. Сезонът е доста натоварен за гримьорите. В работата си на първо място задължително изработвах техниката си за дълготраен и водоустойчив грим, която за моя радост наистина има огромно въздействие върху спокойствието на клиентките ми. Относно вида на дизайна за очите – нещата са много разнородни. Винаги най-актуална е очната линия, създадена в различна форма и спрямо дадената клиентка.

 

И тази година високите температури не ни подминаха, дори напротив. Колко издръжлив е професионалният грим и има ли тайна техника, с която може да го запазим непокътнат?

Да, най-голям хит при мен е техниката ми за дълготраен и водоустойчив грим, която вече 2 години успешно прокарвам както в обученията ми, така и при работата с клиенти. Когато има официални поводи, гримът трябва задължително да издържа на емоции, на метеорологичните особености на времето и на танците, разбира се. Да се запази максимално непокътнат и да е подходящ за снимки.

През пролетта се насладихме на много нови и различни визии в грима по време на най-голямото модно събитие в света – Met Gala. Ще ги видим ли скоро и у нас?

Това събитие е доста е екстравагантно и насочващо вниманието към креативността на дизайнерите и грим изработките на някои звезди. Има  загадка във всяка визия. Смятам, че с доста от грим изработките дори сме ги изпреварили, но популярността на световните лица налага тренда.

Ако трябва да направиш съпоставка с грим тенденциите в България и по света, какво би споделила?

Грим тенденциите се разпространяват от социални мрежи, от известни личности, от пускане на нови продукти и тяхното креативно лансиране.

В България работим на световно ниво и умеем да угаждаме на всеки разнороден вкус, защото българката е поддържана и взискателна жена.

Брокатът все още ли е слабост на нежния пол?

Брокатът е винаги актуален, постоянно се харесва, независимо дали са по-ситни частички или по-едри във вид на пайети или люспички. Той е актуален във всякакъв дизайн – и като наситеност, и като фин акцент. Въпрос на вкус.

Кои грим тенденции се очертават да бъдат актуални тази есен?

Винаги, когато захладнява времето се предпочитат по-пастелни и пясъчни тонове, но имам креативни клиентки, които обичат да включваме различни акценти – главно с очни линии, арабски мотиви и любимия блясък. Опушването винаги е най-предпочитан мотив във всяка грим визия.

Грижата за кожата на лицето е много важна. Какъв съвет би дала на дамите, които често се доверят на услугите на професионалните гримьори?

Хубавият тен на лицето се получава на добре поддържана кожа, това е истината. Затова е препоръчително дамите да идват с чисти, хидратирани лица, почистени вежди и зони.

Разкажи ни малко повече за Мастър класа, който проведе през месец май. Какви техники разкри пред женската аудитория?

Това беше моето много лично събитие. Първо, защото се проведе в моето любимо Велико Търново, където практикувам и живея и второ, защото официално на живо, пред публика, демонстрирах своята техника за дълготраен и водоустойчив грим, която наистина предизвиква голям интерес, както от клиенти, така и от колеги.

В изработките на очите комбинирах много ключови техники, които да могат да се правят рационално, изчистено и с огромно пестене на време, а същевременно да изглеждат като за корица на списание – изпипани и фини.

На Мастър класа присъстваха колеги от цяла България и съм много щастлива за позитивния отзвук на цялото събитие, което проведох на 1-2 май във Велико Търново.

Предстои да проведеш още един през ноември. Би ли ни споделила подробности?

Мастър класът ще е в Пловдив. Харесвам много този град, всеки месец провеждам базови и надграждащи обучения там и се радвам на голям интерес, за което съм безкрайно благодарна.

Този Мастър клас ще бъде на 01.11.2024 г. и ще покажа доста приложими неща при работа с клиенти, както и отново ще включа техниката ми за дълготраен и водоустойчив грим. Мастър класът ще е достъпен за любители, начинаещи и утвърдени гримьори. За всеки ценител на грима. Ще има подаръци от мои партньори, съпроводени с много усмивки и надявам се, ползотворни знания за всеки участник.

Дъщеря ти Габи също е част от професионалната ти приказка и достойна твоя наследница. Тя ли е твоята най-голяма муза и как и кога реши да се занимава именно с това?

Дъщеря ми Габи е моята най-голяма любов на първо място. Тя винаги е моя муза, най-голям критик и помощник. Работи с мен плътно вече втора година и държа да научи всички мои фини тънкости. Един професионалист никога не издава всички свои детайли докрай в обученията си. Всеки трябва сам да стига до крайния резултат на изпипаност според вижданията си.

Смятам, че е напълно в реда на нещата да предам хитринките си на Габи, за да са ѝ полезни в работата.

Какво ново предстои при теб в професионален план?

Аз съм изпълнена постоянно с идеи и концепции за визии и начини на изработки. Пробвам постоянно различни варианти, които да мога да показвам качествено във всяко мое обучение и да е полезно на всеки дошъл при мен.

В процес съм на пускане на продукт, който все още разработвам, за да се получи точната формула. Защото не желая да представям на пазара готов продукт и просто да сложа лого, а искам да е мое собствено виждане за удобство и полезност в практиката на гримьорите.

Живот и здраве, когато му дойде времето ще обявя какво е.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара