Привлекателността е нещо повече от реакции и емоции. Тя е сложен процес, включващ всичките пет сетива и безброй психологически механизми.

Да поговорим за привличането – откъде идва и защо се нуждаем от него. Известно е, че мозъкът ни извършва редица изчисления в опит да определи привлекателността на някого. Този механизъм е не само загадъчен, но и дълбоко свързан с нашите инстинкти и физиология.

Очите: първото впечатление

Очите са първият елемент, който привлича вниманието. Стандартите за красота могат да варират в различните култури, но признаците на младост и здраве като блестяща коса и чиста кожа винаги ще бъдат ценени. Когато забележим някого, когото харесваме, инстинктивно се приближаваме, за да активираме другите си сетива.

Нос: ароматът привлича

Нашият нос играе важна роля в романтиката, като усеща химически сигнали, известни като феромони. Те предоставят информация за физическите и генетичните характеристики на даден човек. Например жените имат своя специфична миризма в различните периоди на овулация, а мъжете могат да изпитат повишаване на тестостерона в присъствието на жени в определен момент от цикъла си. Всичко това може да предизвика интерес, дори ако по всяко друго време мъжът не би й обърнал внимание.

Женският нос е адаптиран по особен начин към молекулите, които се използват за борба с болестите. По този начин противоположностите се привличат, защото жените ще предпочетат мъже, чиито ароматни молекули миришат различно от техните. Това е логично, защото гените водят до по-устойчива имунна система. По този начин по-силният имунитет ще се предаде на потомството.

Глас: ритъм и височина

Гласът също е важен фактор за привлекателността. Мъжете са склонни да предпочитат жени с високи гласове, докато жените намират за по-привлекателни мъжете с ниски гласове. Това се дължи на инстинктите, които посочват възможните физически характеристики на партньора.

Докосване: контактът като основа

Докосването е друг важен аспект на романтичните взаимоотношения. Ако човек се чувства топло и комфортно, той ще оценява оптимистично всеки, който срещне по пътя си. В същото време, ако ви е студено или некомфортно, първата среща ще бъде възприета негативно.

Целувка: първият обмен

Първата целувка е сложен акт на размяна не само на докосване, но и на химически сигнали. Това е критичен момент, който често се превръща в отправна точка за общуване или, напротив, може да доведе до прекратяване на комуникацията.

Сърцебиене: биохимията на чувствата

Когато възникне симпатия, в кръвта се повишава нивото на норепинефрина, което активира усещането за „пеперуди в стомаха“. Сърцето започва да бие по-бързо и тялото освобождава глюкоза за енергия. Това обаче не се случва чрез усещането за заплаха, а чрез сигнализиране, че в организма се случва нещо важно. Норепинефринът създава „тунелно зрение“, което ви пречи да забелязвате други стимули и дори може да изкриви възприятието ви за време.

Привлекателността е сложна смесица от наука и сетива. Тя се основава на физиологични реакции, инстинкти и сетивен опит. Способността ни да изпитваме симпатия към другите не е случайна – тя е дълбоко заложен в природата механизъм, който оформя отношенията ни с другите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара