Кирил Маричков, певец, музикант и композитор, е починал днес на 79-годишна възраст, малко преди да навърши 80 години, съобщи Би Ти Ви. Това е станало при инцидент в село Селановци.

Кирил Маричков е трябвало да има концерт с „Фондацията“, но при качване на сцената за проверка на звука е паднал и получил тежка черепно мозъчна травма. Починал е в линейката на път за болницата.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Най-известен е като основател и изпълнител в рок групата „Щурците“, създадена през 1967 година.

През 60-те години започва да свири на бас китара в рок формацията „Бъндараците“. През 1967 г., след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“.

Първоначално „Щурците“ свирят кавър-версии на популярни парчета, но не след дълго създават авторски композиции. В групата Маричков е фронтмен, басист, певец и композитор. Сред най-емблематичните му песни са „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“ и други.

Със спирането на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти. Има два солови албума.

От 2002 година е част от супергрупата „Фондацията“. В началото на 90-те години на XX век Маричков е част от културните дейци, които активно се борят срещу присъствието на БСП във властта и симпатизира на новосъздадената опозиция.

През 1990 г. Маричков е избран за депутат от листата на коалиция СДС в VII велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания „Щурците“ записват популярната песен „Аз съм просто човек“, която се превръща в неофициален химн на опозицията.

През 2010 г. Маричков е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

През миналата година Кирил Маричков издава автобиографичната си книга „На прага на времето“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара