Жените над 40 често изпитват неочаквани и тревожни промени в здравето си. Внезапно, сякаш от нищото, се появяват менструални нарушения, нивата на енергия намаляват, теглото се увеличава и сънят се влошава.

Хормоналните нива се променят. Наричам този период юношество назад. Здравето става уязвимо и разбирането защо това се случва ще ви помогне да се чувствате страхотно въпреки промените.

Какво препоръчвам да направите?

  • Бъдете наясно с промените

Първата стъпка към успешното управление на вашето здраве по време на перименопаузата е разбирането, че хормоналните промени са нормални на тази възраст. И вместо да ги игнорирате или, напротив, да се поддавате на ненужна паника, научете се да се справяте с нея.

  • Извършете промени

Водете дневник на менструалния си цикъл и отбелязвайте качеството на съня, нивото на енергия и настроението си. Това ще ви помогне да разберете на какво точно реагирате със симптоми и да го промените. Изтеглете приложението, което е удобно за вас или просто го направете в бележки на телефона си.

  • Разберете как работят основните хормони в тялото ви

Естрадиол, прогестерон, надбъбречни хормони, мелатонин. Ще разберете, че вълшебно хапче няма. Но отличен ключ към здравето на тази възраст ще бъде начинът на живот, управлението на стреса, здравият сън, акцентът върху храненето и билките.

  • Определете своята здравна стратегия

Проучете плюсовете/минусите на всеки и изберете най-добрия за себе си.

  • Намерете оптималната физическа активност за вас

Редовните упражнения помагат за подобряване на цялостното ви здраве, подобряват качеството на съня, намаляватбезсънието, помагат ви да останете във форма и активни и поддържа вашите енергийни нива и настроение. Намерете занимание, което ви харесва – йога, танци, бягане, плуване.

  • Създайте си най-добрите условия за сън

Използвайте затъмнение, премахнете постоянните източници на светлина от спалнята, изберете оптималния матрак и възглавница за вас и не използвайте джаджи поне час преди лягане. Спазвайте рутина – лягайте и ставайте по едно и също време. Не забравяйте, че сънят е здравен фактор номер 1 на тази възраст.

  • Практики за управление на стреса и възстановяване

Добавете техники за релаксация, медитация, дихателни упражнения или масаж на ежедневна база.

Перименопаузата е естествен, макар и предизвикателен хормонален период в живота на всяка жена. Не забравяйте, че не сте сами в това пътуване! Просто сега повече от всякога е важно да обърнете внимание на здравето си. И тогава за много дълго време ще можете да зарадвате себе си и близките си с отлично здраве, визуална привлекателност и високо ниво на енергия.

Още информация може да получите от Хомеоарт

Facebook Twitter Google+

0 Коментара