Дори и да сте ходили в Ефес преди, не пропускайте да го направите отново, ако се озовете в района на Измир в Турция. Останките от древния град са открити през 1863 г., като от него днес са разкрити и консервирани едва 37%, но археолозите продължават да работят и Ефес разкрива все повече от древните си тайни.

От скоро Ефес, който е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, има нов интерактивен музей, който ще ви потопи, с всичките ви сетива, в хилядолетната история на един от най-добре запазените древни градове в света.

Ephesus Experience

спечели най-високото отличие в категорията „Най-добър музей“ на тазгодишните награди MONDO-DR. Призовете са сред най-престижните в областта на технологиите, дизайна и изложбите в света и тази година бяха раздадени през юни в Лас Вегас, САЩ.

Наградите, организирани от списание MONDO-DR, са учредени през 2017 г., за да отличат най-добрите инсталационни проекти в света. С течение на времето наградите започват да отбелязват също постиженията и най-добрите проекти в изложбения и хотелиерския сектор, като се фокусират върху дизайна на местата за провеждане на изложби, преживяванията на посетителите и техническите инсталации. Музеят Ephesus Experience беше удостоен с наградата, благодарение на високата оценка на независимо жури, което призна проекта като изключителен в световен мащаб.

Потапяща симфония

Ephesus Experience е един от първите музеи в света, който съчетава музеологията на преживяванията с разказването на вековни истории. Като една от най-интригуващите дестинации на егейското крайбрежие на Турция и един от най-значимите древни градове в света, Ефес привлича хиляди туристи всяка година. Освен че е известен като един от най-големите пристанищни градове на своето време, през 2015 г. той е включен и в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Използвайки иновативни технологии, музеят Ephesus Experience дава възможност на посетителите лично да се запознаят с ежедневието, търговията, архитектурата и изкуството на града през тези златни векове.

Разработен от DEM Museums, Ephesus Experience е проектиран от голям екип, включващ архитекти, куратори, дизайнери, художници, технологични експерти, историци и археолози от водещи компании и академични институции в Турция и по света. Музеят потапя в едно незабравимо пътешествие, в което се разхождате по улиците на Ефес, надниквате в тайните на античния свят и се докосвате до ежедневния живот в миналото.

Ефес е съществувал още от неолита, но придобива значимост по времето на Римската империя като столица на Мала Азия и много важно пристанище. Като втори по важност град в Римската империя той се разраства и процъфтява. Населението му от около 250 000 души –

мегаполис в контекста на античните времена,

е предимно образовано и заможно, а сградите му са богато украсени и говорят за интересите и благосъстоянието на жителите му.

Днес Ефес не е на брега на морето – минаващата река столетия наред носи наноси към пристанището и в крайна сметка го задръства. Упадъкът на града съвпада и с бедствия като чума и земетресение през XII век. В следващите градът продължава да съществува, за да бъде изоставен окончателно през XV век.

Забележителностите в древния град включват библиотеката на Целс и Големият театър, който е с капацитет 30 000 зрители; руините на храма на Артемида; Портата на Мазей и Митридат; храма на Адриан и къщите на терасите.

В древния Ефес почитат Богинята-майка, символизираща плодородието, която постепенно придобива образа на елинската богиня на лова и природата Артемида. В нейна чест в Ефес издигат едно от Седемте чудеса на античния свят – храмът на Артемида, от който са останали само части от колони, за съжаление.

Една от най-величествените и най-добре запазени сгради е на Библиотеката, която е била и университет. Тя е третата по големина библиотека на гръко-римския свят след Александрийската и Пергамската. За разлика от първите две обаче тук библиотеката е удивително запазена. А срещу нея е публичният дом.

Двете сгради са били свързани с тунел.

На улицата отпред, откъм пристанището е запазена вероятно първата реклама на мястото за плътски удоволствия – упътва моряците и всички желаещи къде ще намерят любов.

Запазени са и обществените тоалетни, които са били място за активен социален живот. Десетки достатъчно големи дупки са пробити в каменните „пейки”, отдолу минава канал с течаща вода. Имало е и фонтан с ароматизирани струи за свежест. Робите е трябвало да стоплят студения камък с голите си задници, преди господарите им да седнат на свой ред.

Впечатляващи са и също сравнително наскоро откритите за посетители терасирани къщи на Ефес. Консервирани са три жилищни комплекса, за посетители е отворен само един. Състои се от няколко резиденции на площ от 2500 кв.м. – на три тераси една над друга, точно срещу Храма на Адриан.

Запазени са останки от частна баня, огромна приемна зала с изрисувани стени и облицовка от червен и зелен мрамор. Къщите са строени през I век, за последно са обитавани през XII век.

Къщата на Дева Мария,

в която се твърди, че е живяла Богородица след възкресението на Иисус, е съвсем наблизо.

“Обиталището на пресвета Богородица не се намираше в самия Ефес, а на три до четири часа разстояние. То стоеше на височина, на която се бяха заселили няколко християни от Юдея, сред които и свети жени, нейни роднини. Между тази височина и Ефес се плъзгаше с много криви извивки малка река.” Това е видението на монахинята и ясновидец Ан Катрин Емерих, по което къщата е открита през XIX век.

През 1822 г. пред нея се явила Пресвета Богородица и подробно описала мястото, където живяла до своето Успение. Всички повярвали безусловно на монахинята, защото знаели, че тя никога не е напускала Германия. Когато поклонници се отправили на път да проверят думите на прорицателката, в Турция – в Ефес, на мястото, което посочила Ан Катрин, действително открили къща, която точно съвпадала с описаната от монахинята.

След смъртта на монахинята, виденията й са публикувани в книга от Клеменс Брентано. Католическата църква не се произнася в полза или против автентичността на къщата, но въпреки това поддържа постоянен поток от поклонение след от откриването ѝ. Ан Катрин Емерих е обявена за блажена от Папа Йоан Павел II на 3 октомври 2004 г.

Къщата на Богородица не случайно е в Ефес –

древният град е играл голяма роля в ранното християнство.

Преданието твърди, че Ефес е градът, в който Свети Йоан Апостол идва с Мария през след възкресението на Христос.   В евангелието от Свети Йоан четем: „Когато Исус видя майка си и ученика, когото обичаше, да стоят близо до него [до кръста], каза на майка си: „Майко, ето твоя син!“ После каза на ученика: „Ето твоята майка!“ От този момент нататък този ученик взе майката на Исус в собствения си дом“ (19:25-27).

До къщата на Богодорица изпод земята блика извор с целебна вода. Около него има стена, на която всеки може да напише свое желание. Завържете кърпичка или лента на специално поставената решетка и произнесете на глас това, за което мечтаете. Желанията се сбъдват!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара