Сатурн е планетата, която олицетворява сдържаността, ангажираността и структурата, така че е важно да се придържате към правила и норми, да се научите да се изразявате конкретно и да не губите време.

Сатурн (Кронос) е един от титаните, син на богинята на Земята Гея и на бога на небето Уран, който хитро сваля баща си и завзема властта, която той много се страхува да загуби. Уран е безкрайното синьо небе, което се простира над земята. В митологията децата му се появяват като стихийна сила, която не познава граници. Уран не обичал децата си и в крайна сметка бил свален от трона от най-малкия от синовете си, коварния Кронос – Сатурн.

Митологията разказва, че по време на неговото управление в света царяли терор, борби и мизерия. Отначало, за да се предпази от заплахата на собствените си деца, Кронос ги поглъща (chronos – всепоглъщащо време) и едва когато собственият му син Зевс, спасен от съпругата на Кронос Рея, успява да надвие баща си и да се възцари на Олимп, в света настъпват благоденствие, мир и справедливост.

Сатурн се свързва с науката, политиката, професията, кариерата, почетния авторитет и високото положение, той отговаря за най-старата възраст – от 68 до 98 години, когато човек достига връх в кариерата си или се пенсионира.

Символът представя образа на кръста като отражение на ограниченията и стесненията в материалния свят за натрупване на опит и трансформация на миналото (полукръгът, символизиращ възприятието, е насочен наляво и се намира под кръста, по-долу). Пазител на прага на Слънчевата система, олицетворява миналия опит, навиците, традициите, по-старото поколение.

Сатурн прави пълно завъртане около Слънцето за двадесет и девет години и половина, откъдето идва и терминът „Криза 30“. Всеки човек на 29-30-годишна възраст преживява завръщането на Сатурн в наталната позиция (в същите координати като при раждането). Това събитие е доста трудно, като самият процес може да се нарече „структуриране на Личността“.

Първото връщане на Сатурн бележи навлизането в зрелостта: „розовите очила“ падат и човек остава сам с реалностите на живота, изправен пред необходимостта да ги осмисли. В зависимост от начина, по който човек ще се включи в процеса, зависи продължителността на кризисния период. Обикновено периодът на ограниченията, емоционалните трудности, загубите, разделите настъпва от 29 до 30-годишна възраст. Когато човек проявява слабост, не иска да поема отговорност, отрича мъдростта и опита на представителите на по-старото поколение, тогава процесът на формиране на личността се разтяга във времето до три години – от 28 до 31 години.

Важно е да се разбере, че величественият Сатурн проверява за сила, допринася за развитието на вътрешната същност и мощния характер. Планетарните влияния не оставят избор, карат ви да вървите само напред, да поемате ангажименти, да цените времето, да имате ясна представа за житейските си цели.

Около 30-годишна възраст всеки преминава през етап на борба със себе си и се опитва да вземе живота в свои ръце. Това е време на духовна активност, на изследване на вътрешния свят на човека. Който успее в това, той придобива невероятна сила, намира своето място в обществото, изгражда кариера, развива своя бизнес, става уважаван в обществото.

Не чакайте до 28-29-годишна възраст, за да се замислите за фундаментални неща. Не отлагайте работата по развитието на душата си „за по-късно“. Ако смятате, че „кризата на 30-те“ се случва по това време и е приключила за вас, това не означава, че Сатурн е приключил работата върху вас. Второто завръщане на Сатурн ще се случи на 59-годишна възраст (плюс или минус една година), но всеки трябва да го използва като възможност да направи ясен план за остатъка от живота си. Затова доброволно потърсете мъдростта на Големия учител – така ще успеете да намалите последиците от кармичните си дългове и ще можете да се приближите до състояние, в което няма да трупате негативен кармичен опит за бъдещи прераждания.

Трудните ситуации, болестите, разводите, загубите, препятствията, възникващи на възраст 29,5 – 30 години, както и на 59 години, са следствие от кармични дългове, които самият човек не е осъзнал, въпреки че Вселената му е изпращала знаци. Затова периодът на първото и второто връщане на Сатурн може да се нарече кармичен изпит. Ако до този момент човек е работил върху себе си, мислел е как да изживее живота си пълноценно и най-полезно не само за себе си, но и за хората около него, ако се е опитал да даде сериозен принос за развитието на обществото, тогава получава награда – третото връщане на Сатурн (88 – 89 години).

Основната работа по развитието на самия себе си като Личност се извършва на възраст 29-30 години. От този период започва процесът на укрепване на основите на кариерата, семейството и взаимоотношенията. Ограниченията на пространството, енергията и времето, които възникват през този период, водят до материализиране и формиране на ясна структура. От индивида се изискват упорита работа, решителност, старание, търпение, издръжливост, практичност, спокойствие, прилежност, дисциплина. Необходимо е да се избира в полза на по-рационални решения, да се проявява решителност в сферата на личните взаимоотношения.

Сатурн е планетата, олицетворяваща сдържаността, ангажираността и структурата, затова е важно да се придържате към норми и правила, да се научите да изразявате мислите си конкретно и да не губите време. И тогава периодът на „кристализация“ на личността ще премине с най-малко загуби и минимален дискомфорт.

Постоянната, ежедневна духовна практика е условие за успешното социално развитие на човека, тя разрушава бариерите, позволява да се придобие мъдрост, дава вътрешен мир и външно изобилие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара