Намаляването на приема на добавена захар е важна стъпка към подобряване на цялостното ви здраве. Диетите с ниско съдържание на захар насърчават контрола на теглото, стабилизират нивата на глюкозата и намаляват риска от много заболявания.

Един от популярните начини за намаляване на количеството захар в диетата ви е 30-дневната диета без захар. Ето как да се подготвите за това предизвикателство и какви промени в здравето можете да очаквате.

Как работи 30-дневната диета без захар

Основната идея на това предизвикателство е да премахнете напълно всички източници на добавена захар от диетата си в продължение на 30 дни. През този период е важно да се съсредоточите върху консумацията на богати на хранителни вещества храни, включително зеленчуци, плодове, протеини и здравословни мазнини.

Естествената захар, съдържаща се в зеленчуците, плодовете и млечните продукти, е позволена, тъй като тези храни съдържат и важни витамини, фибри и други полезни елементи. Различните варианти на това предизвикателство могат да имат свои нюанси, но основната цел остава същата – да се сведе до минимум приемът на добавена захар.

Има ли полза от това?

Намаляването на приема на добавена захар има положителни ефекти върху здравето, като например намаляване на риска от затлъстяване, стабилизиране на нивата на кръвната захар и намаляване на вероятността от развитие на диабет тип II. Редовната консумация на храни с високо съдържание на захар може да доведе до бързи скокове в нивата на глюкозата и инсулина, което се отразява негативно на метаболизма и увеличава риска от развитие на сериозни заболявания.

Все пак трябва да се отбележи, че ключов фактор при всеки диетичен режим е неговата продължителност. Ако елиминирате захарта само за 30 дни и след това се върнете към старите си навици с прекомерна консумация на сладкиши, ползите от аскетизма ще бъдат временни.

Ефекти на захарта върху организма

Гликемия и контрол на кръвната захар

Честата консумация на храни с високо съдържание на захар влошава контрола на кръвната глюкоза, което може да доведе до диабет тип II. Бързо усвоимите захари, като например царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, могат да предизвикат повишаване на нивата на инсулина, което може да доведе до увреждане на клетките и повишен риск от заболявания като ретинопатия, деменция, хронично бъбречно заболяване, неалкохолна мастна чернодробна болест, синдром на поликистозните яйчници и сърдечносъдови заболявания.

Телесно тегло

Храните и напитките, богати на добавена захар, обикновено са с високо съдържание на калории, но с ниско съдържание на хранителни вещества. Това увеличава риска от напълняване и развитие на затлъстяване. Избягването на захарта помага за намаляване на калорийното съдържание на вашата диета, което може да помогне за намаляване на теглото.

Орално здраве

Добавената захар, особено в напитките, увеличава риска от кариес. Бактериите в устата превръщат захарта в киселина, която уврежда зъбния емайл.

Здраве на черния дроб

Диетите с високо съдържание на фруктоза, особено под формата на царевичен сироп, могат да причинят развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. Премахването на захарта от ежедневната ви диета ще намали натрупването на мазнини в черния дроб и ще подобри функцията на черния дроб.

Здраве на сърцето

Подсладените напитки повишават нивата на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Психологическо въздействие

Намаляването на количеството захар в диетата ви може да подобри психологическото благополучие. Диетите с високо съдържание на захар често оказват влияние върху симптомите на тревожност и депресия. Освен това избягването на сладкиши може да има положително въздействие върху здравето на кожата, както и върху поддържането на стабилни енергийни нива през целия ден.

Какво да не ядете по време на предизвикателството

  • Подсладители: трапезна захар, мед, сироп, царевичен сироп, кленов сироп.
  • Напитки: газирани напитки, сладки сокове, енергийни напитки, сладко кафе.
  • Подправки: кетчуп, сос за барбекю, горчица с мед.
  • Млечни продукти: ароматизирани кисели млека, шоколадово мляко, сладолед.
  • Печене: бисквити, сладкиши, понички, барове.
  • Закуска: подсладени зърнени храни, овесени ядки с вкус.
  • Алкохол: сладкиалкохолни напитки, смесени коктейли.

Какво можете да ядете

  • Зеленчуци: броколи, карфиол, спанак, моркови, аспержи.
  • Плодове: ябълки, портокали, горски плодове, грозде.
  • Протеини: пилешко, риба, говеждо, тофу, яйца.
  • Здравословни мазнини: авокадо, ядки, семена, зехтин.
  • Сложни въглехидрати: боб, киноа, сладки картофи.
  • Напитки: вода, неподсладен чай, черно кафе.

Намаляването на приема на захар е безопасно, ако го правите отговорно и балансирано. Понякога обаче може да се развие нездравословна загриженост за „правилното“ хранене. Ето защо трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете предизвикателството, за да сте сигурни, че диетата Ви остава балансирана и разнообразна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара